Castelul Corvinilor – O atractie turistica deosebita din Transilvania

Cu o istorie de mai bine de sase secole, Castelul Corvinilor se numara printre obiectivele turistice reprezentative pentru Romania. Vizitatorii castelului raman impresionati de frumusetea acestuia, cat si de legenda ce dainuie in jurul sau.

Sursa: Corvin Castle 

Aflat in judetul Hunedoara, Castelul Corvinilor prezinta o arhitectura desavarsita, fiind apreciat si de catre turistii din toate colturile lumii.

Vorbim despre unul dintre monumentele de arhitectura gotica de mare importanta din Romania. Castelul Corvinilor se numara printre cele 10 destinatii de basm din Europa.

Construit inca din secolul al XV-lea, la initiativa lui Iancu de Hunedoara, pe o stanca la baza careia curge paraul Zlasi, Castelul a cunoscut numeroase transformari de-a lungul decadelor.

Daca la momentul zidirii acesta a functionat drept punct strategic si resedinta feudala, in secolul XVII anumite parti din castel au fost modificate. Principele Gabriel Bethlen a decis construirea unui corp de cladire pe doua niveluri, peste fundatia veche.

Odata cu trecerea anilor, proprietarii castelului si-au pus amprenta asupra monumentului, construind noi sali si camere de onoare.

In zilele noastre, Castelul Corvinilor este reabilitat si indeplineste functia de muzeu, fiind deschis vizitatorilor.


Sursa: Castelul Corvinilor 

Misterul planeaza asupra Castelului Corvinilor, fiind un obiectiv turistic despre care se relateaza diferite povestiri stravechi. Cea mai cunoscuta legenda este Legenda Fantanii”, potrivit careia fantana aflata in curtea castelului a fost sapata de trei ostateci turci pe care Ioan de Hunedoara ii tinea captivi in castel. Nobilul le promite acestora ca ii va elibera daca fantana va avea apa buna. Entuziasmati de speranta eliberarii, ei sapa in stanca mai bine de 15 ani si la 28 de metri gasesc pretiosul izvor.

In tot acest timp, Ioan de Hunedoara murise, iar sotia acestuia, Elisabeta, a hotarat sa nu se tina de promisiunea facuta de sotul sau si porunceste uciderea prizonierilor.

Ultima dorinta a acestora a fost sa scrie pe cheile fantanii un citat „Apa ai, inima nu”, drept repros pentru promisiunea nerespectata.

Sursa: Castelul Corvinilor 

Cel dintai obiectiv turistic ce atrage atentia turistilor este reprezentat de Turnul Nou de Poarta, a carei forma rectangulara este spectaculoasa.

Sursa: Castelul Corvinilor, Turnul nou de Poarta 

Loggia Matia este amplasata la iesirea din Turn, pe partea stanga, remarcandu-se influentele renascentiste in arhitectura sa.

In interior sunt pictate mai multe incaperi, iar Aripa Matia a fost renovata de curand. La loc de cinste se afla si blazoanele Corvinilor.

In partea de est a castelului se afla Capela, iar accesul este posibil prin scara interioara a Loggiei.

Castelul Corvinilor se deosebeste prin arhitectura militara cu care a fost creat, fiind astfel reprezentativ pentru secolul XV.

Numeroasele elemente de arhitectura civila sunt admirate de catre fiecare vizitator. Constructia Palatului Mare are la baza influente franceze, ilustrand totodata maretia familiei Hunedoristilor. Desi intreg spatiul perioadei respective era dominat de influentele maghiare, familia nobiliara se inspira din cultura si civilizatia franceza, fapt ce denota rafinament.

Sursa: Castelul Corvinilor din Hunedoara este in proces de restaurare