Pozitionat la poalele muntelui Zamora, in cartierul cu acelasi nume,  Castelul Cantacuzino are o priveliste superba catre Crucea Caraiman, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Mult mai mic decat Castelul Peles, Cantacuzino cunoscut si sub numele de Castelul Nababului, reuseste sa se impuna prin pozitionarea sa cu o splendida priveliste, cu un farmec si o istorie impresionanta.


Castelul a fost construit la dorinta printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, ce era poreclit “Nababul”, cu o avere impresionanta.  Acesta a fost prim ministrul tarii vreme de doua mandate, intre anii 1899 – 199 si primarul capitalei de doua ori. Descedent al voievozilor romani si imparatilor bizantini Cantacuzino, Nababul a studiat la Bucuresti si Paris, unde a obtinut doctoratul in drept. Averea sa era colosala, din aceasta a construit trei palate : Palatul Cantacuzino din Bucuresti ( unde acum se afla Muzeul National “George Enescu”), Castelul Cantacuzino din Busteni si Palatul Cantacuzino de la Floresti, aflat din pacate in ruina.


Datorita averii sale, printul putea concura cu usurinta cu regele Carol I, atat ca avere cat si ca pozitie sociala. Intocmai pentru ca isi dorea sa intreaca in maretie Castelul Peles din Sinaia, acesta avusese ideea sa paveze curtea castelului Cantacuzino cu monede din aur, iar acoperisul sa il acopere cu acelasi tip de monede, dispuse pe cant, pentru ca altfel ar fi intrat mai multe. Insa in cele din urma, a renuntat la idee.

Castelul Cantacuzino se intinde pe o suprafata de 3148 mp, fiind inconjurat de un parc superb, imens cu alei strabatute de cascade, fantani si arteziene. Curtea si gradina au o suprafata de 3.5 ha, oferind privelisti superbe, incredibile catre muntii Bucegi. De pe terasa castelului puteti admira panorama catre intreaga statiune si catre crucea Eroilor, de pe varful Caraiman.


Stilul constructiei ce a fost finalizata in anul 1911 este unul neo-romanesc, curtea acesteia fiind pavata cu piatra.  Constructia este compusa din 4 corpuri, o vila si o capela (adusa de familia Cantacuzino din Maramures, sfintita in prezenta Reginei Maria).

In interior din pacate nu se mai regaseste mare parte din mobilierul original, insa puteti admira vitraliile, consolele, plafoanele cu grinzi pictate, balustradele din lemn si piatra, semineele realizate din piatra alba sau colectia de heraldica, unica in Romania. In Holul de Onoare sunt picturi in care sunt reprezentati membri de vaza ai familie Cantacuzino. Tot aici sunt si cinci casete goale, unde ar fi trebuit sa fie portrele Cantacuzinolor, insa pictorul nu a avut imagini cu acestia pentru a-I picta.

Castelul un important monument architectural, istoric si artistic, a fost utilizat pentru o perioada ca si sanatoriu de catre Ministerul de Interne, timp in care din pacate, mare parte din interioarele sale originale au fost distruse si deteriorate.

Dupa revolutie, cladirea a avut mai multi proprietari. Aceasta a fost repusa in circuitul turistic in anul 2010, organizandu-se diverse evenimente : expozitii de arta moderna si contemporana, evenimente culturale, concerte, conferinte etc. Daca doriti sa descoperiti povestea castelului si familiei Cantacuzino, sunt organizate tururi din ora in ora de catre ghizii castelului.