Castelul Banffy din Bontida, un obiectiv turistic impresionant

Romania este cunoscuta la nivel international datorita numeroaselor obiective turistice ce dateaza de secole.

Castelele ne duc cu gandul la perioada medievala, avand un farmec aparte. Printre cele mai cunoscute astfel de monumente istorice se numara si Castelul Banffy, localizat in Bontida.

Sursa: Extraordinarele aventuri ale contelui Banffy, povestite de batranii satului pentru copii 

Din punct de vedere al amplasarii, Castelul Banffy se afla la doar 30 de km de Cluj, in partea de nord-est a judetului, pe malul drept al raului Somesul Mic.

Este o cladire reprezentativa penru stilul baroc transilvanean, fiind construita la ordinul lui Dionisie Banffy al II-lea, ce avea functia de comite de Dabaca si Cluj.

Imobilul a fost special conceput pentru a avea forma de „L”, fiind prevazut cu ziduri de incinta si turnuri de poarta inalte la intrare.

Sursa: Castelul Banffy din Bontida 

La momentul actual, cladirea functioneaza drept centru cultural si educational, fiind vizitata anual de catre un numar impresionant de turisti.

In perioada de glorie, Castelul Banffy era denumit simbolic „Versailles-ul Transilvanean”. Familia nobiliara Banffy a primit in urma unei donatii regale domeniul de la Bontida, inca din secolul al XIV-lea. Construit in mai multe etape, castelul se remarca atat prin influentele renascentiste si baroce, cat si prin stilul arhitectural neogotic.

Pana la inceputul secolului al XIX-lea, castelul era inconjurat de ziduri si putea fi accesat doar prin turnul de poarta.

Mai apoi,  turnul de acces a fost demolat, iar in preajma acestuia s-a construit o moara, pe care intreaga comunitate din Bontida a utilizat-o pana in anii ’60.

In imediata apropiere a castelului a fost amenajat un parc francez foarte frumos. Terasele lungi, aleile simetrice si arbustii au transformat intreaga zona intr-un ambient de poveste.

In momentul actual, parcul pastreaza cu greu frumusetea sa de altadata. Lipsa de intretinere si-a spus cuvantul, iar o mare parte din copacii seculari au fost taiati.


Sursa: Castelul Banffy de la Bontida 

Castelul a fost locuit pentru ultima oara de catre contele Miklos Banffy, un cunoscut politician si scriitor al vremii. Acesta si-a parasit domiciliul in anul 1944, cand trupele germane au jefuit si incendiat cladirea. Din aceasta cauza, castelul si-a pierdut cunoscuta galerie de portrete, bibilioteca si piesele de mobilier.

In zilele noastre, vestigiul Castelului Banffy mai poate fi admirat doar prin frumoasele fotografii de epoca.

Incepand cu anul 2008, domeniul a revenit in posesia familiei Banffy, iar Fundatia Transilvania a initiat lucrari extinse de reabilitate a castelului.

Castelul poate fi vizitat de catre turistii pasionati de cultura si istorie, fiind un adevarat simbol al Clujului. An de an, aici se organizeaza diferite conferinte, ateliere culturale sau concerte de muzica electronica.

Sute de tineri pasionati de distractie iau parte la celebrul eveniment intitulat „Electric Castle”, ce se organizeaza in aer liber, in parcul din apropierea castelului.

De asemenea, aceasta locatie gazduieste si ceremonii de casatorie pentru tinerele cupluri. Peisajul de poveste este ideal pentru o petrecere privata, motiv pentru care tot mai multe persoane aleg Castelul Banffy drept locatie de nunta.

 Asadar, patrimoniul cultural romanesc este reprezentat de astfel de monumente. Castelul Bannfy este o destinatia ideala de vacanta, daca esti pasionat de arhitectura si iti doresti sa petreci zilele de vara intr-un ambient cat se poate de placut.

Citeste si : Cluj Napoca, unul dintre cele mai dezvoltate orase din tara. Ce putem vizita?