Romania ne bucura cu peisaje spectaculoase, cu obiective culturale inedite dar si cu puncte de interes inedite, ba chiar unice. Unul dintre acestea este Cascada cu apa termala de la Toplita din judetul Harghita, singura cascada de acest tip din tara si a doua din Europa, dupa cea din localitatea Saturnia, Italia.

De regula, cei doi termeni “cascada” si “apa termala” nu se prea intalnesc, motiv pentru caracteristica sa unica a fost apreciata, motiv pentru care cascada a fost declarata arie protejata de interes national si rezervatie naturala de tip biologic si peisagistic. Suprafata totala a rezervatiei este de 0.5 hectare, aceasta fiind vizibila de la distanta, chiar si din tren, datorita pozitionarii sale chiar langa calea ferata.

Cum a luat nastere aceasta minune a naturii? Prin depunerea de travertine precipitate din apa termominerala bicarbonate, sedimentate pe afloriment si pe vegetatie.


Cascada are o inaltime de aproximativ 10 metri, iar temperatura este de aproximativ 27 grade Celsius, motiv pentru care apa sa rareori ingheata. Ultima data acest fenomen a avut loc in luna ianuarie 2022, imaginile cu fenomenul spectaculos ajungand chiar si in presa internationala. Anterior, cascada inghetase in anul 2014, cand au fost inregistrate in regiune temperature de -29 de grade Celsius.

Insa mai corect spus ar fi faptul ca nu ingheata total cascada, insa la contact cu temperaturile scazute apa sa se transforma in turturi urasi.  

Sursa: Cascada cu apa termala de la Toplita a inghetat 

Pe langa toate aceste caracteristici unice, cascada se evidentiaza si reuseste sa atraga un numar impresionant de turisti datorita culorilor schimbatoare, care iti vor incanta ochii. Fenomenul este foarte usor de explicat : datorita travertinului din straturile inferioare, care se afla intr-un process continuu de depunere.

Multi turisti ajung in Toplita gratie apelor termale din regiune care au efecte benefice pentru afectiuni locomotorii si reumatice. In acest sens au fost amenajate si strandurile termale Banffi si Urmanczy, dar si centrul SPA Banffy.

Iti recomandam sa iti faci timp intr-o zi si sa te bucuri de cateva clipe de liniste si relaxante la lacul Iezer, un lac de munte care este pozitionat la poalele Varfului Rachitis. Altitudinea la care se afla este de aproximativ 1750 metri, lacul fiind intr-o zona protejata de lege. Ai posibilitatea sa surprinzi animale si plante rare.

In doar 30 de minute poti ajunge in statiunea Borsec, statiune balneara ale carei efecte terapeutice sunt cunoscute si exploatate inca din secolul 19. Cele 15 izvoare cu apa termala sunt apreciate de turisti si de localnici ca fiind cu adevarat tamaduitoare.

60 de kilometri te despart de lacul Rosu, primul lac din tara care a fost formata in cadrul unui baraj natural.  Face parte din Parcul National Cheile Bicazului, iar una dintre caracteristicile ce-l transforma intr-o atractie inedita este culoarea sa rosie, ce se datoreaza argilelor bogate in oxizi de fier, aduse de Paraul Rece. 

Citeste si : Despre Statiunea Borsec, Harghita