Daca ti-ai planificat un sejur in judetul Brasov, iti propunem sa te deconectezi putin de la agitatia cotidiana si de la griji, parcurgand acest labirint de stanca printre cascade, cunoscut si sub numele de Canionul 7 Scari. O adevarata sursa de energie, vei fi placut surprins sa descoperi aceasta zona minunata de caderi successive de apa care se prabusesc pe peretii inalti, timp in care poti explora totul indeaproape.

Este cu siguranta una dintre cele mai populare zone turistice din judetul Brasov, fiind pozitionat in apropiere de localitatea Timisul de Jos, masivul Piatra Mare.

Lungimea canionului este de 160 de metri, iar altitudinea la care ajunge este de 1000 de metri. Defileul are sapte trepte a caror inaltime variaza intre 2 si 15 metri. Nu este greu sa iti dai seamea ca denumirea canionului vine de la aceste sapte trepte, care se transforma in cascada atunci paraul Valea Surii de Piatra (afluent al raului Sipoaiei) are un debit crescut.

Sursa: Se redeschide Canionul 7 Scari 

Peisajul in zona este de-a dreptul fascinant, motiv pentru care multi turistii opteaza pentru o scurta drumetie aici. Nu trebuie sa iti oferim prea multe motive ca sa te decizi sa vizitezi Canionul, trebuie doar sa iti imaginezi sapte rupturi de panta cu sapte cascade insiruite. Natura nu inceteaza sa ne uimeasca, caci cadrul de aici este greu de descries in cuvinte.

Primele scari pentru cei dornici sa descopere frumusetea locului au fost amenjate inca din anii 1920 – 1930, urmand ca la inceputul anilor 1970 sa fie montate si pasarele si mai multe scari. Acestea sunt realizate din fier zincat, astfel incat nu trebuie sa iti fie teama sa pasesti pe acestea. In apropiere sunt amenajate 20 de seturi de mese si banci, astfel ca iti poti servi linistit un pranz luat la pachet timp in care te bucuri de un peisaj fascinant.

Sursa: Excursie de o zi in Brasov 

Ca mai toate locurile speciale pe care le gasesti in tara noastra, Canionul 7 Scari ascunde mai multe legende. Una dintre acestea povesteste ca acest Canion era o piatra de incercare pentru viitori miri, caci tinerii feciori isi supuneau iubitele la doua probe: una sa reziste fizic unei plimbari in canion si cea de-a doua, dupa ce urcau impreuna cele sapte scari, petreceau o noapte deasupra canionului. Legenda spune ca daca nu se certau deloc, erau meniti sa isi petreaca viata impreuna. Un talisman al unei casnicii fericite.

Nu este obligatoriu sa ai un echipament special, insa este recomandat ca incaltamintea sa aibe aderenta, caci potecile sunt deseori alunecoase, in mod special in urma unei ploii. Drumul pe care il parcurgi de canion are o durata de aproximativ 1 ora si este accesibil chiar si celor mici, dificultatea traseului 7 scari fiind unul de dificultate usoara spre medie.

Daca iti doresti un traseu care sa te provoace si sa iti aduca mai multa adrenalina, poti avea in vederea urmatoarele trasee din masivul Piatra Mare:

  •  Predeal (Cioplea 1152 metri) – Poiana Stanii Pietricica (1417 metri) – Varful Piatra Mare ( 1843 metri). Durata acestui traseu cu dificultate medie este de aproximativ 4 – 5 ore.
  •  Predeal (Cioplea 1152 metri) – Valea Timisu Sec – Poiana Stanicii Pietricica – Cabana Piatra Mare (1620 metri) – Dificultatea traseului este media, iar durata de aproximativ 4 ore.
  •  Dambu Morii (700 metri) – Canionul 7 Scari – Cabana Piatra Mare (1620 metri). Dificultatea este dificila, iar durata de aproximativ 3 – 4 ore.