Cand a fost ultima oara cand ai mers intr-o vacanta? Orele petrecute la job, traficul din marile orase si activitatile de zi cu zi isi pot pune amprenta asupra starii tale. Nu-i asa ca simti nevoia sa iesi din cotidian si sa te bucuri de spectacolul naturii?

Propunerea noastra de astazi este un mic sejur pe Valea Muresului. Vorbim despre o zona pitoreasca aflata in partea centrala a tarii. Stiai ca Valea Muresului este localizata intre Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali si se intinde pe mai bine de 350 de km?

Sursa: Drumetie pe traseul Salard-Saracin 

Muntii falnici, padurile dese si apa cristalina, toate acestea formeaza un mic paradis pe care ar trebui sa il descoperi la inceput de primavara. Pe langa frumusetea autentica a naturii, in aceasta regiune a tarii exista si numeroase obiective turistice de renume national.

Incepem cu cetatile medievale, a caror valoare istorica este inegalabila. Printre acestea se numara Cetatea Deva, Cetatea Alba Iulia si Cetatea Oradea. Toate acestea sunt vizitate anual de foarte multi turisti pasionati de cultura si civilizatie.

Unice sunt si bisericile fortificate de pe Valea Muresului, vechi de sute de ani. Acestea au trecut proba timpului si au devenit un adevarat simbol al comunitatilor locale din zona. In vremurile de altadata, lacasurile de cult erau utilizate ca si refugii pe durata atacurilor popoarelor inamice.


Sursa: Valea Muresului 

Printre cele mai cunoscute edificii religioase se afla si Biserica Fortificata din Biertan, fiind o destinatie turistica populara in tara noastra. Daca a venit primavara, ne dorim sa petrecem din ce in ce mai mult timp in aer liber, bucurandu-ne de soare si de primele fire de iarba ce se intrezaresc deja.

Valea Muresului este cunoscuta pentru biodiversitatea sa bogata. Aici exista diverse rezervatii naturale protejate, dintre care amintim Parcul National Apuseni, Parcul Natural Calimani si Rezervatia Naturala Cheile Turzii.

Citeste si : Cheile Turzii, obiective turistice 


Sursa: Parcul Natural Apuseni 

Gastronomia locala este, fara doar si poate, un motiv bine intemeiat pentru a visita Valea Muresului. Poti sa degusti preparate traditionale romanesti, spre exemplu, o ciorba de burta, placinta cu branza sau o portie generoasa de sarmale in foi de varza.

Sursa: Placinte cu branza dulce 

In lunile de primavara, pe Valea Muresului se organizeaza si festivaluri traditionale. Ce ai zice sa iei parte la Festivalul de Folclor “Zestrea Maramuresului” si sa descoperi mai multe despre specificul local al acestei zone?

Sursa: Festivaluri, targu si sarbatori traditionale 

Cultura si civilizatia romaneasca este de-a dreptul impresionanta, daca ar fi sa privim costumele populare vechi de sute de ani. Acestea nu doar ca reprezinta adevarate opere de arta, dar sunt si realizate manual, cu multa migala.

Prin urmare, Valea Muresului pare a fi o destinatie grozava pentru luna martie. Istoria bogata, peisajele unice si gastronomia ar trebui sa te convinga sa iti acorzi cateva zile pentru a descoperi aceasta zona a tarii.