In Romania exista foarte multe locatii unice, ce atrag an de an zeci de mii de turisti. Aflandu-ne in plin sezon de vara, acum este momentul oportun pentru a redescoperi locurile de poveste de la nivel national.

Diversitatea este cuvantul cheie ce descrie cel mai bine judetul Buzau, dat fiind faptul ca pe teritoriul acestuia intalnim obiective turistice de mare valoare, dar si oameni primitori ce isi doresc sa te introduca in atmosfera specifica zonei.

Aflat in partea de sud-est a Romaniei, judetul este format din 3 zone, de munte, deal si campie, iar varietatea formelor de relief este impresionanta pentru vizitatori.

Vulcanii Noroiosi reprezinta obiectivul turistic de renume al Buzaului. Aflati pe suprafata satelor Beciu, Berca si Scortoasa, formatiunile acestea sunt explozii de gaz acumulat la mai mult de 3000 m subteran.

Solul este argilos, iar in momentul in care se usuca namolul, se formeaza conuri asemanatoare cu vulcanii, de aici provenind si numele lor.

Eruptiile au loc zilnic, ceea ce inseamna ca peisajul se schimba in permanenta, chiar si de la o zi la alta.

Sursa: Vulcanii Noroiosi 

Intinse pe o suprafata de aproximativ 20 hectare, Paclele Mici sunt formatiuni de dimensiuni reduse, avand diferite forme. Vulcanii formati in aceasta zona au o inaltime cuprinsa intre 2-8 metri. In Paclele Mari exista 3 vulcani principali, iar fiecare are un diametru de 100 de metri.

Intreaga zona a fost denumita rezervatie naturala, avand in vedere ca aici cresc si doua specii de plante endemice, mai exact, „Nitraria schoberi” si „Obione verrucifera”.

In Buzau se reamarca si alte fenomene asemanatoare celor de la Vulcanii Noroiosi. In comuna Lopatari, gazul ce iese la suprafata din adancuri produce flacari la contactul cu solul. Focul este denumit viu tocmai pentru faptul ca este mereu vizibil, mai ales la orele de seara sau in anotimpurile in care vegetatia este minimalista.

Sursa: Focurile vii din Lopatari - Legenda balaurului care scuipa foc de sub pamant 

Lacul fara Fund se numara printre atractiile turistice ale zonei Buzaului. Desi este denumit astfel, in realitate are o adancime mica, de doar 2.5 m. Totusi, ceea ce este unic este faptul ca vorbim despre un lac periglaciar, aflat la o altitudine de 1420 m, intr-o zona montana. 

Lacul Siriu se afla in Muntii Sureanu, iar intreaga zona este protejata de lege, dat fiind faptul ca aici isi au habitatul caprele negre. 

Sursa: Misterele "Lacului fara fund" din Muntii Buzaului 

Platoul Carstic Salin Meledic se afla in imediata apropiere a Lacului fara Fund. Este vorba despre o rezervatie zoologica, botanica, speologica si geomorfologica.

Cu o suprafata de peste 136 de hectare, puteti vizita aceasta locatie, dat fiind faptul ca se gaseste la doar 60 de km de orasul Buzau. Tot aici se afla si cea mai lunga mina de sare, cu o lungime de 1220 m.

In concluzie, cadrul natural este remarcabil pe intreg teritoriul judetului Buzau. Nu este de mirare faptul ca tot mai multi turisti opteaza pentru o vacanta pe aceste taramuri pline de farmec.