Cea mai fotografiata cladire din Romania, Biserica Neagra este unul dintre cele mai impunatoare lacasuri de cult de la noi din tara si din Europa de Sud-Est. Pozitionata chiar in centrul istoric al orasului Brasov, biserica este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Transilvania, reusind sa atraga anual peste 250.000 de turisti.

“Cea mai mare biserica dintre Viena si Constantinopol” are o lungime de peste 89 de metri, o latime de 38 de metri, iar turnul crucii 65 de metri, fiind una dintre cele mai reprezentative constructii de arhitectura gotica. Capacitatea acesteia este impresionanta, incapand aproximativ 5000 de persoane.

Constructia cladirii a fost una de durata, incepand in anul 1377 si terminandu-se 100 de ani mai tarziu. Procesul a fost afectat de invazia otomana din anul 1421.


Photo by Sebastian Dumitru on Unsplash

Numele l-a primit in urma unui incendiu din anul 1689, cand a fost partial avariata, iar zidurile acesteia s-au innegrit. Denumirea a fost acceptata in mod oficial in secolul XIX. Ulterior, reconstructia lacasului de cult a durat alti 100 de ani, timp in care s-a extins acoperisul si s-a renovat si interiorul, stilul devenind mai degraba unul baroc.

Un alt aspect ce pune in prim plan biserica, este clopotul din bronz ce cantareste 6 tone, fiind astfel cel mai mare din tara.  Pe langa acesta, in turnul bisericii sunt alte doua clopote de dimensiuni mai mici.

Ce vei putea descoperi in interiorul lacasului de cult?

  • Cea mai mare orga functionala din Europa de Sud-Est, respectiv orga mecanica Bucholtz, cu 3993 de tuburi si 76 de registre, ce a fost inaugurata in anul 1839, de catre Carl August Bucholz ce a prezentat mai multe improvizatii dar si cantace ale unor faimosi compozitori.
  • Cea mai mare colectie de covoare orientale din tara si din sud-estul continentului. Multe dintre acestea sunt donatii ale fostilor vizitatori. Vei avea posibilitatea sa admiri multitudinea si splendoarea de culori a aproximativ 110 covoare orientale. Pentru a proteja impresionanta colectie, ferestrele bisericii au fost prevazute cu protectii impotriva razelor UV.
  • Cristelnita din bronz ce dateaza din anul 1472, este unul dintre putinele obiecte ale bisericii ce nu au fost afectate de incendiu.
  • Altarul principal construit in anul 1866, prezinta ca tema o imagine a predicii de pe munte (un loc central in credinta in harul lui Dumnezeu)

O descoperire interesanta a avut loc doar cu cativa ani in urma, cand in cimitirul din curte s-au descoperit 1400 de morminte, intre care doua dintre ele au atras atentia arheologilor, deoarece acestea pareau a fi atat de vechi incat istoria Brasovului se pare ca ar fi inceput cu mult inaintea scrierilor din documentele oficiale (respectiv, prima atestare istorica a orasului ar fi din anul 1235, iar in realitate orasul ar fi mai vechi cu 50 de ani).