Binecuvantata cu peisaje montane captivante, cu izvoare termale si cu o istorie bogata, statiunea are un grad de ocupare din ce in ce mai mare, multi turisti alegand sa-si petreaca aici concediile.

Statiunea este inconjurata de muntii Mehedinti si Cernei si traversata de raul Cerna. Tablourile naturale cu muntii, vaile si raurile formeaza un tablou natural captivant, ce asteapta sa fie descoperit. Este locul din care se poate pleca foarte usor catre alte obiective turistice pozitionate in apropiere.

De-a lungul timpului, se spune ca statiunea a fost vizitata de importante personalitati si de aristocratia Romei Antice : Imparatul Franz Joseph I al Austriei, Imparateasa Elisabeta, Regele Carol I al Romaniei, Regele Mihai, Regele Maria etc.  Practic era locul de atractie al aristocratiei, devenind foarte rapid centrul de relaxare al Imperiul Roman, drept urmare aparitia vestigiilor unice in lume : bai, statui, monede etc.

Baile Herculane este una dintre cele mai mari statiuni balneare din lume, izvoarele sale termale fiind socotite drept un dar al zeilor, tinand cont de eficacitatea miraculoasa a acestora. Diverse afectiuni pot fi tratate : reumatismul, boli nutritionale, nervoase dar pot fi realizate si tratamente de intinerire a pielii ( companii renume le folosesc pentru a crea diverse crème si lotiuni). Cele 15 izvoare sunt bogate in calciu, sulf, clor, sodiu, magneziu.

Statuia lui Hercules un adevarat monument istoric, aceasta reprezinta punctul 0  si simbolul statiunii. A fost turnata in bronz in anul 1847, la cererea arhiducelui Carol al Austriei. Zeul Hercules era simbolul puterii absolute, dar a fost consemnat ca fiind si patronul izvoarelor termale, fiiind cunoscut ca reprezenta echilibrul perfect intre forta fizica si cea spirituala.

Baile Imperiale Austrice impresionau prin rafinamentul si stilul architectural baroc, fiind foarte apreciate de civilizatia romana si de cea de la Viena. Desi din pacate, acestea nu au fost restaurate, ele inca impresioneaza, chiar si prin frumusetea a ceea ce au fost candva. 

Cazinoul, construit la inceputul secolului al XIX-lea, era cel mai popular din Europa, fiind locul preferat al aristocratiei imperial. Este o adevarata bijuterie arhitectonica a stilului baroc austriac, aceasta avand si un restaurant, o sala de spectacole, un bazar dar si o terasa. Chiar langa acesta, puteti descoperi un monument al naturii, un arbore – specie rara de Sequoia Gigantea, plantat in 1864. 

O zona perfecta pentru promenade poate fi Piata Hercules, locul unde vei putea descoperi alte cateva cladiri importante si adevarate monumente de arhitectura : Baia Apollo, Hotelul Dunarea, Baia Hebe, Hotelul Venus, Hotelul Domogled ( construit in 1859) si Biserica romano-catolica ( o vei putea admira indeaproape, este deschisa publica in fiecare zi). Este locul unde vei putea admira si statuia lui Hercules.

Pe langa frumusetile istorice pe care le ofera, statiunea este locul perfect pentru a porni catre drumetii montane. Iti recomandam sa te opresti la Grota Haiducilor, cunoscuta si sub numele de Pestera Hotilor, avand o lungime de 143 de metri. Dateaza inca din anul 1820, iar numele l-a primit de la haiducii si hotii din perioada romana, ce isi ascundeau aici comorile. 

Grota cu aburi este considerata ca fiind un altar pentru zeitati. Accesul catre ea poate fi destul de dificil, insa odata ajuns aici vei putea admira stalactite gelatinoase, o vegetatie unica dar si izvorul termal ce tasneste prin peretii din stanca si degaja aburi fierbinti de 52 de grade.

La 7 km distanta de statiune este pozitionata si o piscina olimpica cu apa termala, Sapte Izvoare, ce dispune si de un tobogan unde apa curge continuu din munte. Este principalul punct de atractie in perioada estivala.