Astazi iti aducem in atentie o atractie turistica inedita din Romania, Rapa Rosie din judetul Alba.

Rezervatia geologica are un aspect inedit, fiind formata in urma cu milioane de ani, in argila rosie. Se afla la doar 3 km distanta de orasul Sebes, fiind pozitionata pe drumul ce leaga localitatea Daia Romana de Sebes. Formatiunea este vizibila din indepartare, astfel ca nu ai cum sa o ratezi ( se intinde pe o lungime de 800 de metri, iar inaltimea acesteia variaza intre 50 – 435 de metri).

Este cunoscuta si sub denumirea de “Micul Canion al Romaniei”, deoarece aspectul sau o face usor de comparat cu Marele Canion  al fluviului Colorado din SUA.


Formatiunea din tara noastra seamana cu o orga gigantica, asezata pe un perete imens, vertical.  Vei putea observa coloane stranii, piramide etajate, separate de ravene.

Rapa Rosie este declarata ca monument al naturii inca din anul 1950, fiind de altfel o arie protejata.

Te intrebi cum a luat nastere o astfel de formatiune?

Rapa Rosie s-a format in urma unei eroziuni “cauzate” de apa si vant. In urma ploilor abundente, siroirii apei, vantului puternic, prabusirii si eroziunii, au aparut aceste formatiuni asemanate deseori cu piramide si coloane. Culoarea rosiatica se datoreaza prezentei argilei rosii.

Rezervatia geologica si-a castigat de-a lungul timpului mai multe denumiri, precum : “deal straniu” ; “orga gigantica” ; “orga de pamant”; “piramide coafate” ; “pamanturi rele”. Panorama catre acest deal cu forme ciudate este absolut fascinanta, in mod special daca suprinzi un cadru in timp ce ploua, caci printre aceste cute ce brazdesc dealul, vei putea observa siroaie de apa sangerii (datorate culoarei argilei prezente).


Cum este de la sine inteles, dealul nu poate fi escaladat si nici nu este recomandat acest lucru. Pe langa faptul ca zona este declarata rezervatie naturala protejata, peretii sunt foarte nisiposi astfel ca riscul prabusirii este foarte mare.

Un alt punct de atractie asemanator cu acesta si mai putin cunoscut este Rapa Neagra din judetul Caras-Severin. Aceasta se afla in comuna Mehadia, pe Dealurile Banatului si este si ea declarata arie protejata de interes national in anul 2000.

Formarea Rapei Negre este destul de asemanatoare cu cea a Rapei Rosii, ca urmare a eroziunii cumulate a apei, vantului, inghetului si dezghetului care au condus la formarea a unei serii de ravene cu adancimi de 1-5 metri separate de interfluvii inguste. Procesul de formare a acesteia este asemanator cu cel mentionat anterior, doar ca in aceasta zona au fost prezente straturi de roca dura, de culoare negru-cenusiu.

Sursa: Rapa Neagra din Mehadia 

Rapa Neagra devina unul dintre cele mai importante atractii turistice din zona Banatului, fiind o importanta geologica care se intinde pe o suprafata de 5ha.

Alte atractii turistice inediate din Romania gasesti si in articolul : Descopera minunile naturii de la Racos, Brasov