Sighetu Marmatiei pozitionat la confluenta raurilor Iza si Tisa, este orasul-cetate al unuia dintre cele mai frumoase judete din tara cu o istorie de aproape 700 de ani.  Capitala istorica a Maramuresului a fost consemnata in documente pentru prima oara in anul 1326,  insa au fost descoperite vestigii arheologice ale unor asezari umane ce ar data cu mult inainte de acest an.

Majoritatea turistilor ce ajung in Maramures sunt placut impresionati de stilul de viata armonios al localnicilor si de meleagurile de basm.

Principalul punct de atractie din Sighetu Marmatiei este de departe Muzeul Satului Maramuresean, ce iti ofera posibilitatea de a descoperi si admira monumente de arta si arhitectura taraneasca. Precum Muzeul Satului din capitala, si acesta este format din case, gospodarii si biserica, ilustrand traiul zilnic din sat, specific zonei. Elementul care se evidentiaza cel mai usor este biserica din lemn, ce dateaza inca din secolul XVI.


Muzeul Victimelor Comunismului si Rezistentei este amenajat intr-o fosta inchisoare politica, oferind astfel posibilitatea publicului de a vizita celule in care au stat personalitati politice cu un renume impresionant precum: Iuliu Maniu, membri ai familiei I.C Bratianu. Consiliul Europei a inclus muzeul in lista “principalelor locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Normadia”. Locul este incarcat de emotii puternice, relevand dictatura comunista in cele mai urate forme ale sale dar si o generoasa de lectie de istorie, despre oamenii ce au avut curaj sa lupte pentru tara lor.

Primul muzeu al Sighetului Marmatiei si unul dintre cele mai importante din tara este muzeul Maramuresan de Istorie si Etnografie, fondat in anul 1860.

Un eveniment special, ce reuseste sa atraga turisti an de an, este Festivalul Datinilor de Iarna ce are loc in fiecare an, in luna decembrie. Este un eveniment de doua zile, prilej cu care localnicii au oportunitatea de a-si pune cele mai frumoase vesminte traditionale: barbatii poarta masti de lup sau uniforme militare tipatoare, iar femeile jachete albe groase sau bundite din blana de oaie.

Iti recomand sa descoperi orasul la pas si neaparat sa gusti din preparele culinare locale. Vor deveni cu siguranta un motiv de care te vei lega pentru a reveni.


Odata ajuns aici, iti recomand sa dai o fuga si pana la statiunea Ocna Sugatag, o adevarata oaza de sanatate, cu facilitate pentru tratarea afectiunilor reumatice, posttraumatice sau ginecologice, apele minerale avand adevarate propietati curative.

Un drum pana la satul Breb te va cuceri imediat, aici fiind locul unde taranii isi duc traiul tihnit, ca pe vremuri, facand abstractie de valul zbuciumat zilnic cu care sunt obisnuiti. Descopera traditiile neschimbate, portile de lemn inalte si bucate ademenitoare.

O cazare in acelasi stil traditional este tot ce lipseste pentru ca sejurul sa fie unul complet. 

Surse foto: Unsplash.