Multe persoane cand se gandesc la Alba, fac automat conexiunea cu locul Marii Unirii, insa judetul ofera o serie de atractii turistice istorice sau naturale, splendide si unice in anumite cazuri.
Pozitionat pe malul raului Mures, Alba gazduieste o serie de puncte de interes, cu o mare valoare turistica si mai ales istorica. Desi stau marturie de secole, acestea reusesc sa atrag de la an la an, din ce in ce mai multi turisti. Ce vei putea descoperi in judet? Cetati, pesteri, chei, castele si peisaje naturale spectaculoase.
Daca v-ati facut un plan sa calatoriti in aceasta zona din Transilvania, veti fi incantati sa descoperiti forme de relief ciudate, locuri incarcate de istorie, cea mai inalta sosea din Romania si sate unice, cu privelisti ce iti taie rasuflarea.
1. Cetatea Alba Carolina, cea mai mare si valoroasa cetate din Europa de Sud-Est, dateaza de mai bine de 300 de ani fiind formata din trei fortificatii : Castrul ridicat de romani, Cetatea Medievala si Cetatea Alba Carolina. Construita pe vechiul oras Alba, cetatea are sapte porti de intrare, cea mai impresionanta fiind Poarta Carolina Superioara, construita in forma de dublu arc de triumf. Un moment pe care nu trebuie sa il ratati este schimbarea Garzii Austriece de la Poarta a-III-a, inainte de ora 12. Este un spectacol in sine. Alte obiective pe care le veti putea admira pe masura ce inaintati in cetate ar fi Sala Unirii – locul in care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu Romania in 1918, celula in care a stat Horea inainte de a fi executat, dar si alte monumente istorice : Statuia Ecvestra a lui Mihai Viteazul, Biblioteca Batthynaeum, Catedrala Incoronarii, Catedrala Romano Catolica Sf Mihail cu o vechime de peste 1000 de ani, adesea comparata cu catedrala Notre Dame din Paris. In incinta vestigiului sacral sunt monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara si ale fiului acestuia, dar si sarcofagele familiei primului Principe al Transilvaniei – Ioan Sigismund.
2. Rapa Rosie, la 3 km distanta de Sebes, se intinde pe o suprafata de 10 ha si este un adevarat spectacol oferit de natura. Este o atractie unica in tara, fiind singura rezervatie naturala de tip canion din Romania. Aspectul sau impozant este dat de o serie de formatiuni specifice de eroziune si siroire. Caracterul unic este datorat si peisajului floral dar si micilor vietati ce se adapostesc in acest nisip argilos.
3. Ghetarul din Pestera Scarisoara, o descoperire ce nu a putut fi datata. Ghetarul din comuna Scarisoara, este al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa, grosimea stratului de gheata fiind chiar si de 36 de metri. Reuseste sa atraga un numar impresionant de turisti, fiind o adevarata aventura sa cobori in adancuri.
4. Dealul cu melci poate fi gasit mai greu, desi este pozitionat la drumul principal, fiind la 100 de km distanta de Alba Iulia. Rezervatia capteaza usor atentia, prin aspectul ei bizar datorat formatiunilor incrustate in piatra acum mai bine de 70 de milioane de ani, cand in acelasi loc exista o mare denumita Tetis. Aceste forme s-au cimentat in stanca, sub presiunea apei si actiunii timpului. Peste 30 de specii de moluste si-au lasat amprenta.
5. Un eveniment interesant ce are loc an de an, este targul de fete de pe Muntele Gaina. In ziua de Sfantul Ilie, are loc acest targ la care participa fetele de maritat, ce vor sa fie petite. Acestea vin impreuna cu familia si cu corturi unde isi expun zestrea. Conform spuselor, o cununie aduce noroc si fericire doar in acel loc, pe muntele Gaina.