O adevarata surpriza pentru turismul romanesc de care multi nu stiu, este resedinta judetului Dambovita, orasul Targoviste, curtea domneasca si capitala Tarii Romanesti vreme de 300 de ani, locul unde au scris istorie mari conducatori: Vlad Tepes, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, Matei Basarab.

Un oras cu o istorie bogata care are foarte multe de oferit celor dornici sa-l descopere, aflat la doar o ora distanta de capitala. Poate fi o optiune excelenta de a-ti petrece o zi relaxanta, timp in care te poti plimba si poti admira o serie de obiective turistice interesante, cu incarcatura istorica.

Orasul Targoviste a avut statutul de cel mai important centru economic, politic, militar si cultural al Tarii Romanesti si a fost totodata locul unde s-a desfasurat cel mai important eveniment din istoria recenta a tarii noastre, condamnarea si executarea dictatorilor Ceausescu.

Ce poti vizita in Targoviste?

Complexul Muzeal Curtea Domneasca se intinde pe o suprafata de 28.000 mp si adaposteste cele mai importante atractii turistice ce exprima istorie prin fiecare centimetru.

Primul pe lista ta din cadrul complexului ar trebui sa fie Turnul Chindiei, construit de domnitorul Vlad Tepes in jurul anului 1640. Considerat simbolul orasului, acesta se impune prin maretie (are o inaltime de 27 de metri) dar si o istorie impresionanta. De-a lungul timpului acesta a indeplinit o serie de intrebuintari : turn clopotnita, turn de aparare, turn ceasornic, inchisoare pentru curtea domneasca si foisor de foc.  In zilele noastre, turnul gazduieste o expozitie intitulata “Vlad Tepes – Dracula, legenda si adevar istoric”. Iti recomandam sa-l vizitezi si sa te bucuri de privelistea panoramica a orasului, odata ce vei urca cele 122 de trepte ale turnului.


Biserica Mare Domneasca ctitorita in anii 1500 de domnitorul Petru Cercel (fratele lui Mihai Viteazul), a fost cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca. Aceasta a fost construita avand ca tipar modelul bisericilor de tipul cruce greaca inscrisa, cu traditie in Tara Romaneasca ( biserica domneasca din Curtea de Arges si cea metropolitana din Targoviste). Prin ce se mai diferentiaza lacasul sfant? Prin faptul ca adaposteste o galerie ce ii reprezinta pe domnitorii Tarii Romanesti : Petru Cercel, Constantin Brancoveanu, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul.


Alte edificii din cadrul complexului vor fi : Casa Doamnei Balasa, Casele domnesti, Baile Curtii Domnesti, Casa Dionisie Lupu etc.

Gradina zoologica este cea mai veche gradina zoologica din tara, fiind construita in anii 1500. Pozitionata pe latura Nordica a Parcului Chindia, gradina este destinatia perfecta pentru promenada si pentru a petrece cateva clipe relaxante si amuzante alaturi de cei mici. Speciile de animale sunt variate, de pe mai toate continentele lumii, unele pe cale de disparitie.

Daca esti pasionat de istorie si vrei sa descoperi mai multe lucruri fascinante despre fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti, iti recomandam sa vizitezi si Muzeul de Istorie, Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti, Muzeul National al Politiei Romane si Muzeul Scriitorilor Damboviteni.

O atractie inedita poate fi Stejarul de 1000 de ani, la care poti ajunge cu usurinta din DN72 Targoviste-Campulung, mergand ulterior aproximativ 5 km pe un drum forestier. Multi turisti ajung in zona fascinati de copac, despre care legendele spun ca la umbra lui s-a odihnit si Mihai Viteazu.

Nu ezita sa poposesti in Targoviste si sa te bucuri de toate surprizele placute pe care la adaposteste.

Daca ai pornit intr-un traseu catre Valea Prahovei, iata o serie de recomandari de destinatii si activitati turistice :

Sursa foto:  Facebook Orasul Targoviste, Curtea Domneasca din Targoviste