Fiind mai mult un oras de tranzitie, Arad se afla la mica distanta de granita cu Ungaria, de-a lungul timpului orasul fiind comparat cu cateva mari orase europene, de unde a primit si porecla de Mica Viena.

De ce sa vizitam Aradul? Este simplu,  pentru patrimoniul cultural impresionant, pentru cladirile istorice superbe cu aer vienez, pentru cetatile ce au jucat un rol esential in secolele trecute sau pentru bisericile din lemn ce dateaza inca din Evul Mediu.

De ce aceasta trimitere la Viena? Avand un aspect ordonat, germanic si oarecum sobru si cladiri istorice cu o arhitectura specifica, Aradul reuseste sa se incadreze in tabloul specific acestui oras European.


Bulevardul Revolutiei strabate zona veche a orasului, unde ai posibilitatea sa descoperi de-o parte si de alta a bulevardului, cladiri superbe si impozante.  Printre cele mai importante amintim Palatul Administrativ, construit in stil renascentist in anul 1874, Palatul Cenad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, Palatiul Bancii Nationale din anul 1906, sau Biserica “Sf. Anton de Padova”, fiind o adevarata frumusete renascentista, construita inca din anul 1904. Strada Closca are cele mai multe case interesante, construite in secolul XIX, iar pe strada Horia vei putea admira Palatul Neumann, ce a fost construit la initiative familiei de industriasi Neuman.


Piata Avram Iancu, una dintrele cele mai frumoase si importante ale orasului, este inconjurata de cladiri superbe cu arhitectura in stil baroc sau neoclassic : Casa Domany, Palatul Nadasdi, Palatul Farmacistilor.

Cetatea Aradului este un monument istoric, fiind una dintre cele mai importante atractii turistice din aceasta zona. Aceasta a fost construita in 20 de ani, in perioada 1763 – 1783, cu o forma de stea cu 6 colturi, fiind inchisoare militara in perioada Imperiului Austro-Ungar. La constructia acesteia au participat peste 1500 de familii, si au fost daramate 169 de case. Cel mai cunoscut prizonier al inchisorii a fost Gavrilo Princip, cel care l-a asasinat pe Franz Ferdinand, principele mostenitor al tronului imperiului Austro-Ungar, acest moment fiind semnalul de incepere al primului razboi mondial.

Parcul Natural Lunca Muresului se intinde pe o suprafata de aproximativ 18.000 de hectare si adaposteste peste 200 de specii de pasari, peste 1000 de plante ce cresc in apa Muresului. Este inclus pe lista Ramsar, alaturi de alte 3 zone din tara ( Zonele Umede de Importanta National). Un prilej pentru o plimbare pe apa cu barca, caiac sau canoe, sau o plimbare la pas prin parc, timp in care poti admira frumusetea naturala si linistea specifica inconjoara locul.

Castelul Regal de la Savarsin se afla la o ora distanta de Arad, fiind redat si publicului larg. Aveti posibilitatea sa descoperiti si sa admirati ceea ce Regina Elena a amenajat cu drag si multa implicare, asezarea rurala fiind locul preferat al familiei Regale a Romaniei,  locul unde si-au petrecut mai mereu sarbatorile.