Situat pe ambele maluri ale raului Mures, orasul Arad reprezinta municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume.

Considerat a fi un nod esential in transporturile feroviare si rutiere, acesta este vizitat anual de foarte multi turisti, fiind denumit simbolic drept „Viena de pe Mures”.

Fie ca te afli in trecere sau iti doresti sa descoperi mai bine aceasta zona a Romaniei, in Arad vei putea vizita o multime de obiective turistice.

Printre cele mai interesante locatii din Arad se numara Centrul Istoric, iar Piata Avram Iancu este considerata a fi cel mai vechi nucleu al orasului.

Sursa: Piata Avram Iancu, Arad

Cladirile colorate din aceasta zona au fost construite inca din secolul XIX, iar turistii le pot admira arhitectura si in prezent.

In Piata Avram Iancu se afla si Teatrul Vechi, un imobil ce a fost zidit in anul 1817 si a gazduit primul teatru permanent din tara noastra.

Si Bulevardul Revolutiei din Arad este remarcabil datorita faptul ca aici exista un adevarat ansamblu arhitectural, format din numeroase cladiri de tip monument: Biserica Rosie, Palatul Administrativ, Palatul Cenad, Palatul Neumann, Biserica Romano-Catolica.

Biserica Rosie este un monument emblematic al orasului, deci nu poti sa treci prin Arad fara sa vizitezi acest lacas de cult unic. In ceea ce priveste arhitectura Bisericii, se pot observa influentele stilului neogotic, dat fiind faptul ca printre materialele de constructie utilizate predomina caramida slefuita. Avand o inaltime de aproximativ 46 de metri, Biserica este remarcata de orice turist. Si ceasurile turnului sunt foarte apreciate in randul persoanelor pasionate de arhitectura.

 

Sursa: Biserica Rosie din Arad

Pe langa atractiile turistice din Arad, exista numeroase locatii inedite si in imediata apropiere a orasului.

Castelul Regal din Savarsin a fost construit intre 1650-1680, la initiativa familiei Forray. Desi a fost incendiat in anul 1781 si intreaga arhiva a fost distrusa de flacari, cladirea a fost reconstruita in secolul XIX.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca acest castel a reprezentat asezarea rurala preferata a familiei regale din Romania, iar Regina Elena s-a ocupat de amenajarea Domeniului Regal.

La momentul actual, o parte din membrii familiei regale insa mai sarbatoresc Craciunul aici si sunt cat se poate de implicati, la nivelul comunitatii locale.

Sursa: Domeniul regal de la Savarsin se va deschide publicului larg

Statiunea Moneasa se afla tot pe teritoriul judetului Arad, la poalele Muntilor Codru Moma. Avand in vedere pozitionarea geografica, vorbim despre o destinatie perfecta pentru turistii ce isi doresc sa aiba parte de aer curat, relaxare si plimbari pe potecile de munte.

Sursa: Statiunea Moneasa 

Sunt amenajate trasee montane ce pornesc din zona aceasta spre Pestera Liliecilor, Cetatea Deznei si Cariera de Marmura.

Statiunea Lipova se afla la doar 30 de km de Arad, iar turistii aleg sa ajunga aici pentru a beneficia de tratamente cu apa minerala, ce sunt foarte benefice pentru organism.

Hidroterapia este recomandata chiar si de medici persoanelor ce se confrunta cu dureri articulare sau afectiuni respiratorii.

Sursa: Baile Lipova 

Avand in vedere aspectele mentionate anterior, putem spune ca orasul Arad se remarca la nivel arhitectural si cultural, avand un potential turistic ridicat.