Resedinta a judetului cu acelasi nume, orasul Arad este incantator din punct de vedere turistic. Din punct de vedere geografic, acesta se afla in zona vestica a tarii, la limita dintre Crisana si Banat, doua regiuni istorice foarte cunoscute din Romania. Interesant este si faptul ca Aradul este amplasat chiar pe ambele maluri ale raului Mures, numarandu-se printre cele mai importante centre industriale, rutiere si feroviare din tara.

In ultimii ani, tot mai multe persoane pasionate de calatorie si-au indreptat privirea spre judetul acesta. Vorbim despre vizitatori romani, dar si de origine straina, ce au fost fascinati de specificul turistic local.

Sursa: Orasul Arad, Vacanta in Romania 

In ceea ce priveste atractiile turistice ale zonei, vei descoperi o multitudine de locuri si cladiri foarte interesante.

1. Cetatea Aradului 

Cetatea Aradului este un exemplu potrivit in acest context, aflandu-se printre cele mai vizitate obiective turistice din intregul judet. Constructia acesteia s-a realizat pe malul Muresului, iar intregul proces ar fi avut loc chiar pe durata domniei imparatesei Maria Tereza, intre anii 1762-1783.

Cetatea se remarca printr-o arhitectura unica, fiind proiectata sub forma de stea, avand totodata si trei randuri de cazemate subterane. Cazematele aveau un rol strategic si puteau fi inundate cu usurinta, ori de cate ori cetatea ar fi fost atacata de inamici.

Sursa: Cetatea Aradului din Arad 

In partea interioara a cetatii se afla Biserica Franciscana, un lacas de cult foarte important din punct de vedere istoric si arhitectural. Stiai ca biserica a fost locuita de calugari, pana in anul 1861? Ulterior, cetatea a devenit una dintre inchisorile militare ale Imperiului Austro-Ungar, pastrandu-si aceasta functie pana in anul 1918.

2. Centrul istoric 

Revenind in partea centrala a orasului, nu vei putea rata o plimbare prin Centrul Istoric, care este totodata si cel mai vechi nucleu din Arad. Aici a fost creata Piata Avram Iancu, o zona in care se afla numeroase imobile colorate, vechi de sute de ani.

Sursa: Piata Avram Iancu 

3. Palatul Bohus 

Nu trebuie sa parcurgi o distanta foarte mare pentru a ajunge din Centrul Istoric la Palatul Bohus. Aceasta cladire absolut superba dateaza inca din anul 1913, fiind realizata in stil Wiener Seccession.

4. Biserica Rosie 

Continuam cu un alt monument religios de exceptie, Biserica Rosie. Orice turist ce trece prin fata se opreste pret de cateva clipe, pentru a-i admira frumusetea si grandoarea. Caramida slefuita cu care este pavata latura exterioara a bisericii ii da un plus de farmec, ilustrand totodata si stilul neogotic. Cu o inaltime de peste 46 de metri, Biserica Rosie este vizibila din orice parte a orasului te-ai afla, deci nu uita sa o vizitezi daca ajungi in Arad.

Sursa: Biserica Rosie Arad 

Si ceasurile aflate in turnul bisericii sunt o adevarata incantare pentru vizitatori, ce nu contenesc sa le fotografieze cu fiecare ocazie.

Asadar, se pare ca Aradul este promitator din punct de vedere turistic. Varietatea este cuvantul ce descrie cel mai bine turismul vestic, iar daca inca nu ai ajuns pe aceste meleaguri, poate anul 2023 iti va oferi aceasta ocazie. 

Citeste si : Aradul, judetul cu numeroase atractii turistice