Vrem sa te ajutam sa explorezi cat mai mult din #romaniamagica si sa descoperi atractii turistice, unele mai putin cunoscute decat altele.

De exemplu, Castelul Bran este deja un simbol al tarii noastre, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara, atat de turisti romani dar si straini. Dar stiai ca in curtea castelului Bran este amenajat un muzeu in aer liber, care evidentiaza modul de viata si arhitectura traditionala specifica satelor din Tara Barsei?

Muzeul Satului din Bran a fost amenajat cu peste 40 de ani in urma si este format din 18 gospodarii si locuinte, anexe gospodaresti, dar si instalatii de prelucrare a lemnului sau tesaturilor de lana.

Practic, acesta aduce in prim plan stilul de viata al satelor din zona Bran, de la ocupatiile de baza – cresterea vitelor, lucrul la padure, stane ciobanesti, mestesugul cu lemnul, pana la arhitectura si amenjarea locuintelor, fie ca vorbim de case cu o singura incapere pana la case mai mari, cu doua, trei incaperi, cu tinda si mai multe anexe.

Sursa: Muzeul National Bran 

Vizitand acest muzeu realizat in aer liber, vei avea prilejul sa constati ca taranii romani au fost ingeniosi inca din vremurile de demult, caracteristica care iesea la iveala in munca zilnica, atunci cand nu exista utilaje moderne.Printre ustensilele care le usureaza munca zilnica erau :  joagarul care era folosit pentru prelucrarea lemnului, daracul pentru prelucrarea lanii, piua, darsta si valtoarea faceau echipa in ingrosarea, finisarea si spalatul tesaturilor.  

Ce vei putea descoperi?

Sursa: Muzeul National Bran 

Unul dintre cele mai valoroase monumente din colectia muzeului este “gospodaria cu curte” din satul Pestera, care dateaza inca din anul 1843. Aceasta este formata din trei incaperi, o camera, anexe pentru animale si polatre ( terase acoperite care fac legatura intre casa si anexe). In interior sunt obiecte originale : tesatura, stergare, scoarte, mobilier pictat etc.

Iti vor mai capta atentia si urmatoarele :

  • Casa cu o singura camera si tinda fara tavan, din satul Sohodol, anul 1844
  • Casa cu priscap – satul Moieciu de Sus, 1900
  • Casa de la 1840, satul Sohodol, care are trei incaperi : casuta, tinda, casa mare si intrare prin tinda.
  • Gospodaria din satul Poarta, secolul XVIII.

Asadar, daca urmeaza sa iti petreci un sejur in Bran sau in apropiere, nu rata o vizita la Muzeul Satului din Bran, o marturie vie a acestei zone etnografice, care iti prezinta cultura si traditiile populare specifice. 

Sursa: Muzeul National Bran 

Citeste si :  Castelul Bran si frumusetea sa arhitecturala