Judetul Arges, pozitionat la o ora distanta de capitala, este unul foarte bogat din punct de vedere al destinatiilor turistice, cu nenumarate atractii si taine, ce abia asteapta sa fie descoperite de turisti.
Daca va planificati o excursie de weekend, este posibil sa nu aveti timp sa vizitati toate obiectivele turistice recunoscute in zona. Iata insa care sunt cele mai importante :
- Manastirea de la Curtea de Arges, din vechea capitala a Tarii Romanesti, este inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania. Legenda din spatele manastirii este foarte cunoscuta, conform careia mesterul Manole a fost nevoit sa-si zideasca sotia (pe Ana) ca jertfa pentru ridicarea pentru ridicarea manastirii. Ca sa nu poata construi alta mai frumoasa, Manole si-a construit aripi din sindrila, iar in locul unde i s-a frant zborul, a aparut o fantana – fantana Mesterului Manole. Manastirea este una dintre cele mai vizitate ansambluri arhitecturale din tara si locul unde se afla mormintele lui Carol I si Elizabetei, Carol al-II-lea, Ferdinand, Maria si regele Mihai.
- Cetatea Poenari se afla la mica distanta de barajul Vidraru, pe un varf stancos al muntelui Cetatuia, inconjurat de pante abrupte. Pozitionarea sa a fost aleasa strategic, pentru a fi impenetrabila. Accesul catre ea se face cu ajutorul a 1480 de trepte din beton, trecand printr-o padure superba de fag. Se spune ca aici este locul unde s-a retras Vlad Tepes din calea turcilor. A fost construita in sec XIV de Negru Voda, si ulterior consolidata si extinsa de Vlad Tepes.
- Barajul de la Vidraru, cel mai inalt baraj de beton din tara, se afla in muntii Fagaras, pe drumul ce conduce catre cunoscutul Transfagarasan. Aceasta a fost construit in anii 1960, pentru prevenirea inundatiilor, pentru productia de energie electrica. Privelistea de aici este superba, fiind motivul pentru care multi turisti opresc pentru a-si face o poza cu lacul inconjurat de muntii ce se ridica vertical, de o parte si de alta.
- Transfagarasan, drumul ce leaga Muntenia de Transilvania, este considerata a fi una dintre cele mai spectaculoase sosele din lume, strabatand muntii Fagaras. Constructia “drumului printre nori’ a pornit la initiativa lui Ceausescu si a durat aproximativ 4 ani. Procesul a fost destul de dificil, caci conform datelor oficiale, aproximativ 40 de oameni si-au pierdut viata in construirea traseului. Cel mai inalt punct al soselei este la lacul Balea, 2034 de metri. In sezonul rece, puteti vizita, poate chiar innopta la hotelul de Gheata, unic in Europa de Sud Est. Este clasificat la categoria de 3 stele, si dispune chiar de restaurant si de un bar, tot din gheata.
- Cum ti s-ar parea un traseu montan? Valea lui Stan este locul unde aventura se intalneste cu natura, scari metalice, pasarele, balustrade de cablu cu stanci si cascade. Drumetia este de o jumatate de zi, distanta de parcurs fiind de aproximativ 9 km.
Sunt nenumarate optiuni de cazare in zona, de la camping pana la unitati de cazare de lux de 4 stele.