Inca nu ai vizitat Maramuresul? Iti recomandam sa te apuci de impachetat si sa incepi cu statiunea turistica Borsa, al treilea oras ca marime din Maramures si unul incarcat de atractii si obiective turistice care evidentiaza foarte bine viata din aceasta zona, plina de traditii stravechi care au fost bine pastrate de-a lungul timpului.  

O adevarata comoara pentru iubitorii sporturilor de iarna, statiunea Borsa este pozitionata foarte aproape de Parcul National Muntii Rodnei, un cadrul natural feeric, in care este imposibil sa te plictisesti. O destinatie turistica care te va determina sa revii, un loc incarcat de istorie, traditii dar si inconjurat de monumente naturale impresionante, care iti vor taia rasuflarea.

Sursa: Orasul Borsa 

Am pregatit pentru tine 10 “motive” pentru care ar trebui sa planifici un sejur in Borsa, judetul Maramures.

  • Cascada Cailor este prima atractie turistica care vine in mintea oricarui vizitator al regiunii, iar acest lucru se datoreaza in mare parte dimensiunilor sale impresionante. Este cea mai mare cascada din Romania, aceasta ajungand la o altitudine de 1300 de metri, iar caderea de apa are 95 de metri inaltime. 

Sursa: Cascada Cailor - cum ajungi si ce mai poti vizita in apropiere 

  • Ce spui de un traseu pana la Pietrosu Rodnei, cel mai inalt varf din Carpatii Orientali (altitudine de 2303 metri)? Este un prilej perfect sa te bucuri si sa te reconectezi cu natura, Rezervatia Naturala Pietrosu Rodnei fiind o zona speciala, care se remarca printr-o fauna si flora diversa si unica. De altfel zona a primit statutul de Rezervatie a Biosferei de la UNESCO.
  • Izvoarele cu apa minerala recomandate de medici pentru tratarea afectiunilor de stomac si nu numai. Statiunea Borsa este una apreciata pentru sporturile de iarna ce pot fi practicate, dar incet-incet beneficiile sale curative incep sa fie remarcate. Se spune ca cei ce suferea de gastrita cronica au fost vindecati in urma tratamentului efectuat cu izvorul mineral din galeria Alexandru. 
  • Stiai de existenta lacului Iezer, un lac glaciar care se afla in apropiere de Borsa si care este cunoscut datorita formei sale unice? Privit de sus, lacul se aseamana cu harta Romaniei 😊 

Sursa: Orasul Borsa 

  • Un alt lac glaciar aflat in apropiere este lacul Stiol, pozitionat la poalele Varfului Gargalau, la o altitudine de 1500 de metri. Este de altfel, locul de unde izvoraste raul Bistrita. 
  • Biserica de lemn Sfintii Gavril si Mihail face parte din lista monumentelor istorice. Prima sa atestare documentarea este inca din anul 1700, biserica impresionand prin picturile si sculpturile interioare. 
  • Alte biserici care pastreaza stilul maramuresean sunt : Manastirea Pietroasa, Biserica de piatra Sfantul Ilie, Schitul Vinisorul, Manastirea Sfantul Nicolae

Sursa: Orasul Borsa 

  • Stiai ca Borsa este una dintre cele mai lungi localitati din Romania? Aceasta ajunge la o lungime de pana la 52 km. Impresionant!
  • Ce spui de o plimbare cu Mocanita? Daca esti in vizita in sezonul cald, nu rata o plimbare cu trenuri cu aburi, aflat la doar 30 km distanta. 
  • In cele din urma trebuie sa mentionam traditiile care sunt inca vii in Borsa, fie ca vorbim de imbracaminte populara, mancare gustoaaaasa, palinca sau oamenii primitori. 

Sursa: Orasul Borsa 

Intr-un articol precedent, vei gasi alte obiective turistice aflate in apropiere de Borsa : Ce putem vizita in Maramures?